4 Ogos 2017

SERAM : 4/8/2017 (2:07am)

Assalammualaikum And Hye Geng



Pukul 2.07am. Jariku mengalir laju di atas keyboard untuk menulis entri ini. Acap kali menekan backspace kerana kekeringan idea. Sepatah perkataan ditulis, 5 patah yang dipadam. Maybe sebab lama sangat tidak menulis? 

TV sudahku mute, lampu sudahku tutup. Keseorangan meniarap di ruang tamu yang separa luas dan hanya ditemani oleh cahaya screen laptop dan tv. Dalam hati berniat agar idea kembali mencurah untuk menulis. Tapi apakan daya, mind block menguasai lapisan luar meningnes.

Aku merenung kosong ke arah screen laptop berjenama ASUS sehingga ia menjadi gelap ke mood sleep. Aku masih memerhati. Masih diam terpaku melihat bayang-bayang sendiri hasil pantulan screen. Ekor mata melilit mengintai ke sudut screen. Otak cuba mentafsir realiti ataupun fantasi.

Makin lama memerhati, makin kuat hatiku berdegup. Makin kaku badan untuk bangun berlari, makin kelat lidah untuk menjerit. Aku pejam mata. 10 minit, 20 minit, 30 minit! Cuba menidakkan realiti. Buka mata, cis! Benda tu ada lagi! Dalam hati terbelit kumandang segala ayat suci yang terlintas. 

Aku takut. Takut sebab ia memerhati dengan mata gelapnya. Ia seperti budak perempuan yang menghidap syndrome down. Mengukir senyuman dengan bibir hitamnya. Sambil perlahan-lahan melambai ke arahku. Bermuka pucat. Berbaju kurung bercorak bunga. Berdiri menyandar ke dinding di belakangku. Tiba-tiba.....


"Abang... tolong kita cari kawan. Nak main." 

Aku tak kuat. Aku pengsan sampai ke pagi.

Walaupun tidak kelihatan lagi, aku tahu ia ada sedang memerhati. Memerhati sambil melambai dan tersenyum di sebelah kamu. Tersenyum kerana kini dia sudah ada teman bermain.

Sekian. Jaga dia dengan baik kerana dia hanya ingin bermain.



meningnes - Lapisan pertama otak


*Cerita tiada kena mengena dengan yang hidup mahupun yang telah meninggal dunia.



2 Ogos 2017

Aku Masih Hidup Guys

Assalamualaikum And Hye Guys!


Bagi yang tidak mengenali diri ini, nama aku ialah Mohd Ikmal Hanif. Seorang yang pernah mengait senyuman di setiap wajah pembaca blog ini. Namun penulisanku terhenti apabila jariku dicincang oleh ibu tiriku. Satu- persatu.

Ecehwah! Seram tak? Haa kau gila nak cincang jari? Member potongkan kuku kaki pun aku jerit tekup muka dekat bantal! Kenapa member potongkan? Semua golongan obes memahami masalah ini.



Hye geng! Semalam aku bukak Facebook setelah bertahun tak bukak dengan harapan agar berjumpa semula blogger-blogger lama. But semua dah cuci tangan daripada menulis. Ada yang dah berkahwin. Ada yang dah ada cucu. Ada yang still tikam belakang kawan. Damn.

Waktu dulu, ramai blogger-blogger yang sempoi and friendly gila! Setakat Hanis Zalikha tu dulu aku panggil dia Kha je. Hahaha ok gurau.



Readers lari? Tak kisah ada ke tidak. Aku tahu zaman blogger dah lepas and people lagi suka baca artikel artis masuk karaoke daripada penulisan aku. Siapa je tak suka gosip yang mampu bagi dosa ye dak?



So, yup aku masih hidup and hope ianya pengakhiran sebuah permulaan. Assalamualaikum & see ya!