26 Ogos 2011

Entri Terakhir .....

--Assalamualaikum to blogger-blogger and reader-reader--



Hyep bloggers and readers yam sedang menghadap laptop....mesti kowam terkejut + terpaku + tertanya-tanya betul ke nie entre terakhir aku..??..maknanyer..lepas nie aku tak berblog dah..??..aku akan delete blog nie..??


Yam sebenonyer camtular hakikatnye...
kowam mesti nak tahu kan kenapa aku nak out dari dunia bloggers nie kan..??..ade banyak faktor yam sbenonyer...


-First..aku dah malas nak menulis entre panjang-panjang nie..letih tangan aku menulis..yam komen ciput jerk..buat letih aku jer...


-Second..aku rasa berblog nie membuang masa jerk..lebih baik aku study lagi bagus....kan-kan-kan...^_^














BING-BING 
BBBBBOOOOOMMMMMMM.......


Hehehehe...camner intro aku..sadis tak..???..yang sbenonyer bukannye aku nak out dari dunia blogging nie..try kowam baca semula tajuk tuh...aku tak habis tulis lagi kan...ni tajuk yang sebenonyer..


"Entri Terakhir Sebelum Aku Pulang Beraya Di Kampung"
 






Tolom jangan pukul aku..aku angkat bendera putih dah...!!!


Fuhh..nasib baik..








Kenape mesti yam terakhir..??..ini kerana..kat kampung aku takdek line broadband..sedih gila rasa tak dapat main blog and mukabuku selama seminggu...nanti bersawang arr blog aku nieh...


Sempena nak menyambut hari raya nie aku nak mintak maaf larr kalo-kalo di setiap entre or komen-komen yam penah aku buat..penah membuatkan kowam terguris hati or tersentap macam entre nie OK..^_^..kiranya kita 0 - 0 lar erk...hhehehe..*sambil membuat muka cute




And bagi yam tag aku dalam contest or segmen tuh..aku mintak maaf sesangat kalau tak dapat join..bukannya sombong or malas..tapi ye arr..banyak keje nak kene buat..keje skola lar..keje khusus larr..blablablabla..(merungut jer tahu..)..tapi..kalau segment tu aku nampak menarik baru aku join yer..so mintak maaf sesangat..*buat muka yam lebih cute


Akhir sekali...




Semoga Aidilfitri kali nie membawa 1001 kenangan manis buat kita semua...see u`r in the next entre k..>_<


>kowam ade agama kowam jaga..kowam ade hati kowam pelihara..kowam ade otak..??..kowam PK lar sniri..Assalamualaikumm..<


notakakikechik: misi mencari duit raya bermula...yeay-yeay..^_^





25 Ogos 2011

Debaran Syawwal Kian Terasa...

--Assalamualaikum to blogger-blogger and reader-reader--


Pabila cuti bermula..
akak-akak and abang-abang di U mengheret beg menuju ke rumah tercinta...
rasa gembira tak terkata...
menunggu Syawwal yam bakal tiba............*lost words...




"Yeay-yeay nak laye dah...nanti bulih dapat duwit manyak-manyak kan-kan..nenanti kan..kitekan nak beli toys..nak beli barbie dolls nak beli sume-sume larr..pastukan tanak bagik kowam maen..huhuhu..padan ngan muka u alls..."


COP-COP...tu bukan ayat or kata-kata aku erk...aku tak main barbie dolls ok...i`m gentleman..(larr sangat..)..tu kata-kata bebudak yam berumur 8 tahun ke bawah...ke ade orang yam berumur 18+ still maen barbie dolls..???


Dah-dah dengan intro melalut aku..meh sini kita continue pelajaran kita pada hari nie...(berangan-angan nak jadik cikgu..)..erm..kowam ade baca tak entre debaran bulan Ramadhan..??..kalau tak klik SINI secepat and selaju yang mungkin ok...diowang nie lebih kurang macam adik-bradik lar..sebab tu name nak dekat sama..hehhehe


Dah..habis dah baca...??..yam sbenonyer takdek kene mengena pun dengan entre nie...just nak promote entre lama..hehehe...(tips-tips blogger punya pasai..)...


Ok-ok..time raya memam dah jadi kewajipan lar balik kampung..(bagi yam takleh cuti sila kerutkan muka anda ketat-ketat and jelez ngan kami yam boleh cuti nie erk..>_<)..




And mulalah bergotong-royong membersihkan rumah and segala bagai...tapi kat sini aku bukan nak cerita tips-tips sapu sawang lelabah or what..tapi aku nak cerita tentang menu ataupun makanan yam wajib ada bila time pagi raya..(bulan puasa..mestilar PKkan pasai makan jer kan...)


Nie aku cerita bagi keturunan aku lar..keluaga kowam mane aku tahu..bukannya kowam penah ajak aku pegi beraya kat rumah kowam pun..kowam tengok je lah ape jenis makanan wajib yam perlu ade time-time pagi raya nie...


rumah kowam pun komfem ade makanan nie...

arr..yam nie aku penah try buat sekali..
akhir sekali..ketupat tak jadi aku gi join jiran
sbelah main mercun..

nasi lomak my granny memam yam terbaek arr...
lama tak makan..takpe..nanti raya
konfem boleh melantak sampai kenyang..
>_<


Tu je makanan yam wajib ade pada pagi raya bagi family aku and senak sedara di kampung...tapi yam paling pentiim pagi raya nie ialah....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TARRRAAAAA...



So..sesape yam baek hati..ade tak nak bagi sumbangan duit raya kat Ik..heheheh..(sambil membuat muka tak malu..)..Ok-ok tu jer wuntuk kali nie...
>kowam ada agama kowam jaga...kowam ada hati kowam cuci...kowam ade otak..??..kowam PK lar sniri..Assalamualaikumm..<




notakakikechik: kowam makan ape time pagi raya..??..cer kongsi kat dalam kotak mengkomen yerk..^_^


24 Ogos 2011

First Time Berbuka Sesowang..T_T

--Assalamualaikum to blogger-blogger and reader-reader--



YEPP...untuk pengetahuan kowam aku still budak skolah lagi...and sebagai budak sekolah memam dah jadi kebiasaan larr berbuka puasa dengan keluargakan...






APE..???..kowam tak caye aku nie still berstatus budak sekolah..??..ape..ingat budak sekolah tak leh buat blog yam cun-cun ke..??..(cun..??..weksss...)



Ok-ok..jom kite criter pasal topic harinie pulak sbelom aku melalut kelaut...nanti kowam ke mane..entre aku kemane...Pada hari ni bersamaan 24/8/11..(dah macam buat pengumuman nak raya pulak..)..aku telah ditakdirkan untuk berbuka puasa sesowam je kat rumah...jom sesama kite mengikuti interview soal jawab diri sendiri...>_<


wakpo..??.mok bapok demo gi mano..??..
-diowang ade event berbuka puasa kat luar..semua family aku gi..aku sowam jer duduk rumah...





Bakpo demo dop gi skali nyoh..???
-aku tak gi coz malam tu aku ade program..so takut tak sempat balik pulak...COP-COP..bukan program mengarut-mengarut arr...kowam jangan PK bukan-bukan..bulan puasa nie...



demo nop make gapo time buko pahnie..??..
-aku terfikir nak masak sendiri..tapi mak aku cakap


   "ibu akan suruh Ik masak kalau ibu nak suruh rumah nie terbako"


pedas wooo ayat dia...


dop sedih ko..??.
-wosh..lelaki cam aku nie tak sedih lar kalau stakat camnie...(dalam hati...meraung woo)


Dapak pengajaran ko dok daripado kejadian itu..??
-first moral..baru aku tahu camner rasa orang yam berbuka jauh dari keluarga diowang...sedih..sayu sesangat..(syahdu lar pulak...)
-second moral...jangan ngengada nak join ape-ape program time family kowam dapat event berbuka kat luar...sayu woo...berbuka ngan TV je sbagai peneman aku harinie...


Dah-dah tu jerk...sedih tak inteview tuh..??..mintak maaf erk coz tukang menanya soalan tuh orang Kelantan...sebab tuh dia speaking Kelantan tuh..hehehe...ok-ok..
>kowam ade agama kowam jaga...kowam ade hati kowam cuci..kowam ade otak....???..kowam PK lar sniri..Assalamualaikum...<




notakakikechik: nak buat entre raya lar pulak lepas nie...hehehe.





20 Ogos 2011

Siapa Cakap Jadi Blogger Senang..???

--Assalamualaikum to blogger-blogger and reader-reader--

Hek ermm....(memperbetulkan suara nak suruh lantang sikit..)..


WOIIII..!!!!...SAPE CAKAP JADIK BLOGGER NIE SENANG ARR..???..(oii makbapak kau branak<melatah>)


"ek elleh..buat blog senang jer beb..daftar jer lar..pas tuh tulis je ape yam terlintas...mane ade susah..nenek aku pun boleh maen blog-blog nie..."


Cait..pooorraaaahhh...


sape yam cakap camtu memam diowang salah lar...diowang boleh lar cakap camtuh coz diowang tak try berkecimpung dalam dunia blog nie lagi...(dah-dah..jangan emo sangat..meletup lappy tu karang...nanti sape kene marah...ko jugak...)

Ermmm..yam sbenonyer..aku pun penah sindir blog kakak aku..memam teruk aku kene bletiak malam tuh...lepas kejadian tuh aku trus diam jer...nak tahu blog die ape..??..tengok bawah nie...




http://aindzaya.blogspot.com/....jangan terjah blog nie yerk..>_<..(muahahahaha..jahat adik ko nie...)


Hek erm..sambung topic...


Kenape aku cakap jadi blogger tak senang...bace smula aku tulis..tak senang yerk bukan susah...lain makna tuh...(..????..)


Firstly..kowam ingat senang ker nak perah otak nak buat entri..??..wei..walaupun BM aku boleh tahan lar..tak penah lagi kene bedal ngan cikgu..(cikgu tu kesian kat hang ja tuh..)..kene perah otak sekuat-kuatnyer..kekadang boleh pening kepala wooo semata-mata nak pikiaq satu entre...


Secondly..kowam ingat senang nak dapat followers..???.(sape cakap followers tak penting..??..wei..kalau takdek followers..tak maju blog kowam dow)...wei..nie blog bukannyer mukabuku..kalau mukabuku kowam boleh maen ADD jer...tapi blog boleh..??..takleh beb...kalau nak dapat followers kenelah rajin-rajinkan diri bawak blog jalan-jalan..(blogwalking)..


Yam terakhir coz otak aku dah takleh nak pikiaq pepanjang...kan aku dah tulis..ingat senang nak tulis entre..???....yam last skali ialah...ermmm...emr....enn....er....en...en.....tahlah...hehehhe


Ok-ok tu je lar yam boleh aku tulis wuntuk kali nie..so heharap lepas nie kuranglah orang yam akan cakap jadi blogger nie senang yerk....kurang..??..kenapa kurang..??..yer lar..kalau tulis takdek langsung nanti mesti kowam cakap aku tipu kan...muka suci dalam debu cam aku nie takkan menipu kowam larr...hehehe..(suci kepala hotak kau..!!)..


>Kowam ade agama kowam jaga..kowam ade hati kowam cuci...kowam ade otak..??..kowam pikiaq lar sniri..Assalamualaikummm..<



Notakakikecik: jeles dengan blog-blog yam mempunyai header-header yam mengancam...nak jugak..!!! >_<..





Burung Ape..???..Burung Marah..??..(Angry bird)

--Assalamualaikum to blogger-blogger and reader-reader skalian--






Aermmm...harinie aku nak critekan or kongsikan video kat kowam..AIKKSSS..!!!..bukan video mengarut tuh...kowam jangan PK bukan-bukan bulan puasa tak habih lagi nih...hehehehe...


Cer mekome-mekome try tekan butang play kat bawoh tu....pas tuh tengok jer lar sampai habis...sori takleh tulis panjang-panjang...jari aku terseliuh....(alasan malas...)




Camner pandangan kowam..??..lawak.??..tak senonoh..??..(bab mende hijo tu aku surrender..)..


>Ape-apepun kowam ade agama kowam jaga..kowam ade hati..kowam cuci..kowam ade otak..??..kowam PK lar sniri...Assalamualaikummm...<




notakakikecik:mak bapak...jiran..sedara-mara aku semua tengah gilekan game nie...aku jugak tak pandai maen...T_T...



19 Ogos 2011

Misi Mencari 1001 Malam Bermula..(Tazkirah Ramadhan #3)

--Assalamualaikum to blogger-blogger and reader-reader--



Sedar tak sedar dah nak masuk hari kesepuluh terakhir dah kite...so aku rase ni tazkirah last aku..kalau nak skodeng kilik SINI and SITU..(dah macam pak ustaz dah..)..jadi meh sesama kite baca and ambik ape yam patut OK...>_<


Straight to da pointer...firstly...kowam tahu tak apa itu 1001 malam...kenape 1001 malam..bukan 1002 or 1003..wei lantak aku lar entri aku..(muahahaha)...just nak dipendekkan cerita coz beteri lappy aku dah nak habis and aku malas nak gi carik charger malam-malam nie...malam ini dikenali sebagai malam Lailatu Qadar.....


Arr..mesti kowam tau malam tu malam ape kan...mungkin kowam suma mesti dah slalu dengar and baca fasal malam Lailatul Qadar nie..tapi aku nak crite jugak lar serba sedikit sebagai panduan untuk kita bersama...


Oleh sebab aku bukannya Dato` Fadzilah Kamsah yam pandai  bertazkirah panjang lebar dalam bab-bab ni...jadi aku godek-godek jer maklumat nie dari bapak angkat aku iaitu pak google..(bile masa pulak die ngaku yam ko tu ank angkat die..??)


Malam Lailatul Qadar ni ALLAH kurniakan pada hambaNya sebagai salah satu nikmat yang ada.Pada malam tu, dikatakan malam yang lebih baik dari 1001 bulan. Korang pun entah sempat entah tidak nak hidup seribu bulan kan??..(ajal maut di tangan tuhan)..Pada malam Al Quran diturunkan, semua malaikat mengepakkan sayap diorang, semua alam akan terhenti dari berbunyi kerana mukjizat teragung sedang turun ke Bumi...(amacam suspen tak..??)


Kat sini aku nak senaraikan beberapa tanda-tanda malam lailatul qadar....:


  1. Kebiasaan serangga yang berbunyi malam akan senyap...(lipas,cicak,semut semua duduk diam time tuhh..)
  2. Keadaan malam tu cam suam-suam kuku..(tak panas..tak sejuk..aiii..macam order air dah nengok)
  3. Hati manusia yang bangun pada malam tu, akan merasakan perasaan tenang yang lain macam jerr...
  4. Malam tu terang...tak gelap gumpita...
  5. Pada keesokan harinya, pagi akan menjadi sedikit gelap disebabkan Malaikat-malaikat sedang naik semula ke langit...(ingat sedikit jer gelapnyer..mendung lar maksudnyer tuuhhh...)
Malam Lailatul qadar ni...kalau kita nak dapatkannya...firstly kita kena memburu malam tu, dan kedua, kita kena banyak berdoa....
Untuk memburu malam lailatul qadar lain yerkk..bukan macam kowam gi berburu awek-awek kat shopping kompleks tuh....kita kena tahu beberapa tips..antaranya ia muncul pada setiap malam ganjil...(ingat tu anak-anak ganjil..bukan genap...)..
Tapi kalau korang konfius or tak tahu ape itu no. ganjil and genap...ape ke salahnyer korang terus je cari 10 malam terakhir....tak kesah la genap ke ganjil ke...jangan risau..tak melimpahnyer pahala kowam tuhh...(tulis pandai..ko buat..??..)..Mudahan kita dapat berjumpa dengan malam yang mulia tu sebelum kita _ _ _ _ (bermula huruf M,akhir huruf I)..arrr..kowam yam cakap aku tak cakap...hehehehe...
Kalau da dapat malam tu...bersyukurlah kerana kita dipilih untuk merasakan nikmat lailatul qadar...tapi zaman sekarang nie makin berkurang dah orang nak carik malam nie..kalau kite bagi nasihat diowang cakap khutbah free..(aiii..geram bebeno nak lempo selipar jepon kat orang tuh...)
>kowam ade agama kowam jaga..kowam ade hati kowam cuci..kowam ade otak..??..kowam PK lar sniri..Assalamualaikummm...<

notakakikecik:dulu ade sowam pak ustaz nie bagitau kat aku..kenapa mula-mula puasa masjid penuh..shopping komplex kosom..tapi 10 malam terakhir....masjid kosom shopping komplex pulak penuh....>_<..

18 Ogos 2011

Lisa Surihani Curang..???

--Assalamualaikumm to blogger-blogger and reader-reader--



WHAT THE HACK..??..BIA BETIK..mesti ayat-ayat camnie yam tengah kowam PKkan betul tak..??..takyah tipu aku lar..kan aku dah tulis dalam entri NIE...muka suci cam aku nie takkan menipu orang woo...(ayat mintak tangan free kat muka ker ape nie..??.)


Untuk pengetahuan kowam Lisa Surihani dah pun jumpa pengganti Yusri kowam tau tak..??..(melepas lagi kowam yerkk...)..aku rasa dah dekat sebulan lebih dah diowang berpisah..and Lisa pun dah dekat 2 minggu lebih dah couple ngan mamat blagak hensem tuh...(apsal ayat marah nampak..hehehehe)


OK-OK...sbelum kowam start baca entri nie aku nak habak sikit..kowam jangan menyesal erk baca entri nie...aku dah habak dah..sekarang hangpa yam tanggung sendiri..>_<


Nak tahu sapa dia mamat hensem tu..??..








AKULAH ORANGNYA..MUAHAHAHAHA
(dengan nada bangga diri..riak..and sewaktu denganya...)



tak cayer..??..wei..kan tadi aku dah tulis dah..muka suci cam aku nie takkan menipu kowam larr..(aku sepak jugak mamat nie..)..tak caye jugak..??..Ok-ok..kowam bace jer jalan cerita dibawah...baca dulu OK..!!!..hahaha...


SUASANA:MALAM YANG SUNYI..BURUNG-BURUNG MALAM PUN MULA BERKICAUWAN..(ape yam ko melalut nie...???)




Sedang aku layan bola tengok team kesayangan aku Macha United melawan pasukan yang angkuh dengan kekayaaaan duit pemilik mereka iaitu Macha City tiba-tiba handphone 1101 aku berbunyi...
kalau hangpa nak kenai..ni lar tepon aku..
canggih tak..??
 
"Ada MMS..ada MMS"

Aku pun dengan perasaan malas-malas rajin mencapai handphone di atas meja,lalu melihat di skrin..

"one new MMS from Harimau Comel"


Senyuman manis tiba-tiba terukir di bibir..yela..dah orang tersayang hantar MMS…mesti ada kejutan ni..
Jari aku menekan button read…kemudian..

PAANGGG..!!!!

handphone  1101 aku menyembah bumi..
Sungguh tidak aku sangka,ku sangka panas sampai ke petang,rupanya panas sampai malam..aku tidak percaya akan gambar yang telah aku lihat tu..

Aku capai semula handphone 1101 aku tadi dan,cuba lagi untuk melihat gambar tersebut dengan sepuas hati..memang benar itu gambar Lisa..gambar Lisa berkahwin dengan seorang lelaki lain..aku telah dicurangi..


“Ik,maafkan lisa..lisa terpaksa berkahwin dengan shaheizy atas sebab-sebab yang tak dapat di elakan"
(petikan daripada MMS tersebut..)

“ada haiwan dalam bahaya..ada haiwan dalam bahaya"

Tiba-tiba lagu tema wonderpet muncul..aku tengok di kaca tv..tak kan tengah live Macha U lawan Macha city ada lagu wonderpet.??

Oooh..rupanya handphone 1101 aku berbunyi..

"Harimau Comel calling” 

Aku dengan perasaan panas sesangat segera menjawab panggilan tersebut..

“Hai Ik..Ik mesti tengah terkejut berok kan skang?..maafkan lisa,Ik"

Aku bukan setakat terkejut berok dah ni,terkejut cipan,tenuk,panda and sekaum denganye dah nie...Lisa ni boleh tanya lagi soalan bodoh tu...

“Kenapa Lisa curang dengan Ik..??..kita dah janji nak sehidup semati bersama..lisa tipu Ik..sampai hati Lisa..sobs..sobs..sobs..”

Aku buat-buat menangis…(kene lar manja depan aweks)

Maafkan Lisa Ik..maafkan Lisa sebab tipu Ik..Lisa memang sengaja tipu Ik..sebab…."

Tiba-tiba Lisa diam..seribu tanda tanya berlegar dalam fikiranku...

Sebab apa Lisa.??..apa kurangnya Ik..??!!"..
(kene tegas sikit baru gentleman sikit..)

“Maafkan Lisa sebab main-mainkan Ik..gambar tu tipu je.!!….






Bang-Bang BOOOOOOOMMMMMMMM!!"


  


Tiba-tiba Lisa menjerit kat telinga aku ..sakit telinga aku dibuatnya..tapi sayang punya pasai..sabo jerr...

“Mana boleh Lisa kahwin dengan orang lain,,kita kan dah janji nak pergi honeymoon kat taman bunga bersama ingat tak..??
soal Lisa..

Aku yang masih tekejut monyet ni cuba mengingati semula angan-angan kami..



“hehe..mestila ingat…tak sabar dah nak tunggu waktu tu..”


aku senyum sorang-sorang..

“okelah Ik,Lisa nak sambung photoshot lagi ni..belom habis lagi ni..Ik sambunglah tengok game Macha U tu.. GO GO MU..!!!.." 

sempat lagi dia bersorak untuk pasukan kesayangan kami..

“baiklah my teddybear,,nanti apa-apa hal calling-calling lah Ik..jaga-jaga sikit,,jangan posing dekat-dekat sangat dengan shaheizy tu..nanti Ik jeles..” 

aku bagi amaran manja…

“yela-yela..Lisa jaga diri Lisa..gambar tu jangan sebarkan dekat internet taw..nanti mesti ramai buat post cakap Lisa kahwen dengan shaheizy..kesian baby Lisa terpaksa baca berita macam tu..hehehe

“tak lah,Ik dah delete dah pun gambar tu..sakit hati nengok…" 


aku jawab dalam nada jeles..manja lar katakan..

“heee..comel lah Ik ni time merajuk…geram Lisa taw...!!..K,,take care baby Lisa…nanti Lisa call lagi..Bye baby”   


rasa cair je hati aku ni bila Lisa panggil baby...


“oke baby,,jaga diri jugak..k”       


teett..panggilan di matikan..





tiba-tiba..



“GOOOOOAAAAALLLLLLL”



RUNI HASSAN berjaya menjaringkan gol kemenangan Macha united hasil daripada sepakan corner yang telah diambil oleh Joni O`Shell


Dan malam tu aku tersenyum puas sebab Mac U menang dan lisa panggil aku baby…




Hah..camner kowam..???..aku tau mesti kowam jelez botol tak..??..(meluat ada larr...)..hehehe..Lisa Surihani panggil aku baby....kowam penah dia panggil camtuh..hahahaha...sronok jugak bagi orang jeles nie...

Nak tengok gambar-gambar yam sempat aku tangkap..(curi dari mukabuku)..untuk dia..??

nota die suruh aku online pukul 10..
I LOVE YOU TOOO...
yam nie aku buatkan untuk dia..hehehe
sweet tak aku..??


Yusri..???..takdek dah dlm hidup
Lisa...muahahaha,,>_<


weix2..awek aku tu...jngn rapat sangat...!!!
WOI..!!!..APSAL ADE YAM MUNTAH HIJO TUH..????..DAH-DAH..BATAL PUASA TAK TAHU...>_<.

HAH..kan tadi aku dah habak dah..amacam nyesal tak kowam baca..hahahha...OKx2..segala puji..ayat-ayat jeles boleh ditulis di ruangan komen OK...>_<..(nie lar jadinya bila kanak-kanak mula berimaginasi...ishx4)




Hehehehe...segala entri di atas just guraun semata-mata ok..tapi sronok jugak kalau jadi kenyataan yerk..>_<..(angan-angan budak-budak)


>kowam ade hati kowam cuci..kowam ade agama kowam jaga...kowam ada otak..??..kowam PK lar sniri..Assalamualaikummm...<




notakakikecik: mati aku kalau Lisa bebetul bace nie...mesti kene saman nie...hasssudah...baek mintak maaf cepat...!!!