Geng Berus Gigi..

11 April 2012

Aku Tak Cacat !!

~~ Assalamualaikum To Bloggers And Readers ~~

Hai awok-awok sekalian..


Pernah tak korang digelar cacat.?
Korang rasa orang yang buta, takdek mulut, takdek telinga ni jijik and menggelikan ke.?
Apa yang korang akan rasa bila orang lain yang gelar korang cacat.?


Actually tujuan entry ni ialah aku tengok ramai orang zaman sekarang yang selalu "euuuw" dan "uwwweek" bila tengok orang cacat..korang hingat mentang-mentang orang cacat ni kurang kemampuan korang target diorang alien.??


Pernah tak korang digelar cacat.?


Kalau pernah, macam mana perasaan korang.?.kalau korang spesis macam harimau period, memang bertembung laa dinding dengan kepala kawan korang tuh..kalau orang gelar korang cacat walaupun realiti korang cukup sempurna fizikal dah naik hangin ni sahkan pulak member kita yang kurang upaya tuh..


Korang rasa orang yang buta, takdek mulut, takdek telinga ni jijik and menggelikan ke.?


Aku tahu komfem akan ada yang terkemut-kemut tutup mata bila tertengok orang cacat yang takdek mulut ke..hidung takdek lobang ke..hidung tak mancung ke..ok yang last tu korang..tapi perlu ke korang "eeuuuww" and "uuweeekk"kan diorang.?


Bagi test keprihatinan korang meh nak try test sikit..


Suatu hari korang ternampak ada seorang macha sedang jual aiskrim..
Abaikan nama kedai tu.. =-=
Tiba-tiba seorang budak yang mengalami penyakit sindrom down datang untuk membeli aiskrim tersebut..
Lepas bayar, dia pun menjilat aiskrim tersebut..tiba-tiba aiskrim yang dipegang oleh budak itu terjatuh..
Dia mengambil semula aiskrim tersebut sambil membuat muka innocent, dia ingin menjilatnya semula..apakah reaksi yang korang akan buat.?.adakah korang akan tengok and ketawa je.? or doing something else.?
........................


Aku pernah layan sorang budak yang ada penyakit sindrom..dia ceria and happening gila aku tengok sampaikan aku pun jeles..tapi percayalah..kalau dia mengangis..kita akan turut menangis..
MEREKA TAK CACAT.! MEREKA HANYA KURANG UPAYA. BUKAN DIORANG YANG MINTAK..TUHAN NAK TRY DUGA..
> Korang ada hati korang korang nilai..korang ada mata korang lihat..korang ada akal.? korang pikiaw laa sendiri..Assalamualaikum <


notakakikechik :: Back to persoalan yang kat atas tadi..apa yang korang akan lakukan kalau korang terlihat kejadian tu.?

17 3 orang nak menyampuk:

hana berkata... [Reply]

erm..
saya akan belikan aiskrim baru tuk die..
x kn la nk biar dia makan yg dh kotor tu..
x patut la..
dia pn manusia macam kita juga..

Boni JLL3 berkata... [Reply]

aku dulu pernah keje kantin makcik aku kat sekolah area kepong. kat sekolah tu ada satu kelas istimewa untuk kanak2 istimewa. setiap hari aku akan layan dorang. sebenarnya, dorang ni sangat2 comel.. dan sangat2 manja..

Izzan berkata... [Reply]

hmm .. aku ade sorang adik yang sindrom down,, tapi aku still sayng dye.. even ade sesetengah org xdpt terime hakikat bhw anak/adik beradik dye yg cacat .. walaupun mereke kurang upaya, tapi mereka pom ade hati dan perasaan jugak! and aku brtuah ade adik sindrom down..

Cik tikah berkata... [Reply]

mereka tak cacat tapi mereka istimewa!

kunci locker berkata... [Reply]

seriusly aku akn belikn die ais cream bru dan duduk mkn ais cream skali ng die smbil tny die soalan2 cm nme die apa...then kalo blh nk jmpe die slalu dan syg die cm adik aku...huhuhu...


*aku pnh rse sbb spupu aku ada yg down sindrom...mmg seronok kalo ckp ng dorg...rse tenang jer

Cha_Haya berkata... [Reply]

eh dik,,, yg ni dah kotor. tak boleh makan lagi dah,,, meh ikut akak, kite beli yang baru k.. ^_^

Eiqa Almond berkata... [Reply]

cepat2x lari dekat dy..
x bg dy mkan aiskrim tu..

NAL berkata... [Reply]

NAL teringin sgt nak join any event yang melibatkan kanak istimewa or anak-anak yatim but smpai sekarang tak berpeluang.

LidiaSuraya berkata... [Reply]

Mereka ini golongan istimewa. Try treat them sebaik mungkin asal they x rasa depa kekurangan.. :)

P#eoniX berkata... [Reply]

melayan budak sindrom@istimewa membuatkan kite tersenyum melihat telatahnya...cume mereka kurang baik dari segi pemikiran mahupon kekurangan...namun,mereka juga bernasib baik sebab x perlu nak fikir banyak masalah...dekat ngan mereka membuatkan aku rase seronok seperti mereka...dan x sepatutnya mereka dipinggirkan,diejek dsb sebab kite lebih sempurna...sedangkan kita punya otak yang berfungsi sepenuhnya bukan binatang yang x der akal....
back to topic,kalau aku ader duit yang cukup untuk beli aiskrim yang baru pasti akuh belidaripada melihan mereka makan balik aiskrim yang dah kotor....kalau ku tak punya wang pon aku akan cube cari altanatif lain semampu haku....huhuhhh...panjang bebenor komen haku neh...sorry!!!

anNaqia berkata... [Reply]

luaran mereka kurang, dalaman mereka teramatlah kuat.

xblh tengok org kurang upaya. xsampai hati. huhu

sis92 berkata... [Reply]

belikn aiskrim baru lah.. kesian dia tau..hmmjavascript:void(0)

si kiut lavender berkata... [Reply]

mestylah beli yg baru ik..

jujur cakap kala kita gembirakan dorang,, kita pun akan berasa bahagia sama...

pernah rasainya bila bantu org kurang upaya nih..senyuman diorang memang xpenah dilupakan..:)

afzalsukasuki berkata... [Reply]

bila kita tgk kekurangan macamtu, sepatutnya ada rasa tanggungjawab padanya.keluarkan la barang rm1 untuk belikan eskim yg lain untuknya

cimöt berkata... [Reply]

kasihannya..

Noor Adibah Binti A.Latif berkata... [Reply]

kesian adik tuu. baru nak jilat eskrim tu dah jatuh eskrim tuu..
kalau kita laa ade kat tempat tu, kita belikan dia aiskrim yang ade 3 lobang tuu.. bagi dia banyak sikit eskrim.. hehe

cik kiwi's berkata... [Reply]

humm. aku beli aiskrim lain. dan suap kan kot. yelah. tak nak bagi jatuh lagi...;p