Geng Berus Gigi..

6 September 2013

Tutorial Melukis Biri-Biri

~~ Assalamualaikum To Bloggers And Readers ~~
Hai geng,
Harini aku nk buang tebiat buat tutorial. Biri-biri ni spesis binatang bukannya kerepet, mohon faham! Aku akan ajar dengan slow and steady. Kalau lebih-lebih nanti kena tangkap pulak sebab mengajar tanpa tauliah!

Tutorial Melukis Bebiri

1. Sediakan kertas dan pensil. Sebaiknya kertas A4 tapi kalau nk guna kertas pasir pun boleh. Dinasihatkan supaya guna pensil kawan kerana ini dapat menguntungkan anda.

2. Lukiskan bentuk "U" yang besar untuk bahagian kepala. Pastikan ianya berbentuk "U" dan bukannya "Z" mahupun "W". Tak pernah seumur hidup aku nampak bebiri muka berbentuk "W".

3. Kemudian tambahkan "noktah" di bahagian mata. Ikutlah kreativiti korang nak create macam mana mata dia. Nak bagi ada lampu raya ke, nak buat bulu mata sampai ke dahi ke. Its up to you. Tapi ingatlah yang korang tengah lukis bebiri bukannya Didie Alias!

4. Selepas itu, tambahkan bentuk awan-awan dekat keliling bentuk "U" tadi. Sekarang dah ada bentuk biri-biri bukan? Entahla, aku punya dah macam rupa David Arumugam pun ada.

5. Kemudian, tambahkan 4 batang kaki kepada bebiri anda bagi menambahkan ke real an lukisan anda. Dinasihatkan hanya 4 batang kaki, nak buat banyak-banyak buat apa? Bebiri kacuk lipan ke camna?






6. Untuk menonjolkan lagi lukisan tersebut, anda boleh try shaded contra lukisan tersebut dengan menggunakan pensil. 

7. Gunakan crayon untuk menambahkan colour kepada lukisan anda.

8. Akhir sekali, gunakan watercolour untuk melukis background bebiri tersebut.


Harapnya dengan tutorial tersebut, aku berjaya mengajar seseorang melukis binatang. Sebarang cadangan boleh dicadangkan kepada aku melalui kotak komen.

>Korang ada mata korang tengok, korang ada telinga korang dengar, korang ada otak? Korang fikirla sendiri. Assalamualaikum<

Notakakikechik :: Draw me like one of your french girls -Titanic-


13 3 orang nak menyampuk:

dEdEQ dE wIshEs berkata... [Reply]

ERKKK ..XRETI JUGAK LUKIS BIRI2 .. LAWOOO HILERRR

MaWaR RinDu berkata... [Reply]

masha Allah tak pernah lagi jumpa orang lukis biri2 sehebat ik -__-

Jia Rizaira berkata... [Reply]

excited tengok bro lukis biri2 ni.

jemput singgah disini..
http://mindakabur.blogspot.com/2013/09/berjinak-dengan-badminton-pulak.html

Najwa Erbert berkata... [Reply]

memang revolusi birir-biri tu . Wahahah
http://snapanyway.blogspot.com

Cik Pensil berkata... [Reply]

woaahh!

saya akan turunkan ilmu ni kepada anak2 saya terima kasih ;D

Ida Syuhada berkata... [Reply]

tu mesti biri2 jantan sbb tu hensem hehe

Lieya Von Jay berkata... [Reply]

hahahaha..hebat punya tutorial melukis ^_^

zuhdi sanusi berkata... [Reply]

peghh., dahsyat ilmu., terbaik la., haha :D

Super Girl berkata... [Reply]

wakakaka . memang kelakar :3

Syaz Wani berkata... [Reply]

awesome gila -___-

Aefa Aerisya berkata... [Reply]

haha.. comel je bebiri atas tu.. hihi..

jemput singgah http://aefaaerisya88.blogspot.com

Cik Kechik berkata... [Reply]

hahaha lebey la...

baby comel berkata... [Reply]

fuhh, memang semart biri kat atas tu. comel!